Którą wybrać nawigacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paffcio
    Ambiente
    • 2007
    • 231

Którą wybrać nawigacje

Niby zostałem poinformowany przez komputer auta ,że klocki się kończą, ale po zdjeciu kół przednich widzę, że grubość okładzin wynosi ok.1cm na kazdym klocku.
    Kontrolka zapaliła sie w momencie cofania - nastąpił sygnał dzwiękowy i zapalenie sie w/w kontrolki.
    Nie mogę doczytać czy tył równiez posiada czujniki grubości okładzin / mam bębny i szczęki/. Jakieś trzy m-ce temu złapało mi prawe koło i mechanik wymienił mi linkę hamulca ręcznego , przeczyścił i wykonał regulację. Twierdził,że nie ma potrzeby wymieniać szczęk.
    Jeśli więc są takie czujniki z tyłu to sprawa jasna, ale jeśli nie - to coś nie tak.
    Ktoś coś podpowie?
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Którą wybrać nawigacje

1. http://www.allegro.pl/item532424711_...ready_3gb.html

2. http://www.allegro.pl/item530437262_...europa_fv.html

Jezeli macie lepsze typy to bardzo proszę
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Gucio7804
      Ambiente
      • 2008
      • 132

jak bym mial kupowac to wolal bym tom toma znajomi maja i chwala sobie

Komentarz

• mane
        Drive
        • 2008
        • 72

Ja mam TomToma i szczerze polecam

Komentarz

• Andrev3
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 6116

ja korzystam z Mio V200 przerobionej na AutoMapę 5 i jestem baaaardzo zadowolony, koszt na dzień dzisiejszy około 300 zł
          RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• zpluta
            L&K
            • 2008
            • 1194

Zamieszczone przez Andrev3
            ja korzystam z Mio V200 przerobionej na AutoMapę 5 i jestem baaaardzo zadowolony, koszt na dzień dzisiejszy około 300 zł
            Mam sporo znajomych, którzy zrobili tak: kupili Mio Moov 200 z programem MioMap (koszt ok. 300 zł). Następnie odblokowanie, wgranie nowego interfejsu, dogranie na karcie pamięci AutoMapy i np. IGO8 plus parę dodatków (regulacja jasności, jakieś gry itp.). Zrobione to jest tak, że MioMap jest również do wykorzystania jak oryginalnie. Jak coś, to wysuwa się kartę pamięci, robi reset i nawigacja wraca niemal do oryginalnej funkcjonalności.

W porównaniu z moim Mio P560 ta Mio Moov 200 dużo szybciej łapie fixa i to nawet tam, gdzie moja łapie z trudem. Oczywiście mój palmtop ma inne walory, które sobie cenię.
            :

Komentarz

• norbi99
              Ambiente
              • 2008
              • 218

Moim zdaniem nie ma sensu wywalać tyle kasy na nawigację najlepszą opcją jest kupienie navi np. LARK 35,4 za jakies 280 zł, ściągnąć z neta bezinstlacyjną automape 5.3 wgrać na kartę SD i za małą kase masz świetną nawigację , a z tych 2 wybrał bym NAVROAD z automapą własnie

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

a ja mam nokię e 51+ tom toma i jest gitara 8)
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zurcio
                  RS
                  • 2008
                  • 2046

a ja korzystam z czegoś takiego:

i bardzo sobie chwalę

Z tych dwóch wybieram 2 TomTom'a sporo ludzi chwali :szeroki_usmiech
                  Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• framir
                    Drive
                    • 2008
                    • 77

ja mam osobiście tomtoma i jakoś nie narzkam ściągasz tomtome home instalujesz na kompie, rejestrujes i używasz mapshare(aktualizacje mam przez urzytkowników) jedyny problem to fotoradary ale i ten ominąć można :twisted: ściągająć z sieci :twisted:

Komentarz

• phrix
                      L&K
                      • 2007
                      • 1000
                      • Audi
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Polecam http://www.techlogic.pl/product_info...roducts_id=971
                      i mapa ( np. ori AM 5 z allegro ) wiem ze cenowo powyzej propozycji kolegów ale możliwości tez wieksze :lol:
                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• nosferatus
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 601

Osobiście polecam NavRoada - mamy go w firmie i sprawuje się bardzo dobrze,
                        Silnik BFQ + sekwencja KME
                        CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                        Hertz HSK 165
                        Hertz DBX 250
                        KICX Kap 45
                        KICKER ZX 200.2
                        Kable - Dietz, Caliber
                        Kondzio 1F
                        wygłuszenie drzwi

Komentarz

• SuchyX
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1170

TomTom i wszystko inne oprócz AutoMapy na Polskę to syf jeden wielki

TT, Mobile Navigon itd.... mają sens jeśli wybieracie się na zachód od Polski tak to dajcie sobie siana z tymi nawigacjami. Jeśli macie zamiar jeździć po Polsce to tylko z AutoMapą. Sam na nawigacji zrobiłem 120tyś.

Jak już to nie polecam PNA tylko PDA
                          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Kordi
                            Drive
                            • 2008
                            • 67

Witam,

Moim zdaniem co do wyboru nawigacji trzeba rozpatrzyć dwie opcje:

1) Nie chcesz się bawić w kombinowanie (crackowanie, wgrywanie map itp) - kup TomToma - sprawdzony sprzęt i w ofercie z allegro masz pełne pokrycie Europy (a nie tylko Europy Wschodniej).

2) Jeśli chcesz włożyć trochę wysiłku i poeksperymentować - to polecam najprostrzą nawigację, np. Lark 35.0 - jej zaletą jest możliwośc wgrywania alternatywnego oprogramowania i map bez konieczności zmiany softu.

P.S. Jeśli chcesz poczytać o nawigacjach - polecam stronę: www.my-navia.pl

Pozdrowionka (:

Komentarz

• SuchyX
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1170

Kordi, jesteś w błędzie Pełne pokrycie europy he he Wiesz co Ty piszesz??? Jaka mapa ma 100% czy 90% pokrycia Europy??? Niema i nie będzie mapy która będzie miała 100% pokrycia Polski czy Europy. Jedynie co to możesz mieć to 100% siatki dróg choć w co wątpię. Także proszę was nie patrze na to co ładnie jest wyjustowane na stronach producenta że POLSKA ma 90% pokrycia. Klienci są durni i łapią się na chwyt marketingowy.

Co do twojego pełnego pokrycia Europy.

Auto Mapa, TomTom, Mobile Navigon, Mapy Blaupuntk TeleAtlas DX, itd... mają dostępne mapy całej europy a nie tylko europy wschodniej Po prostu ktoś jak nie chce się bawić w czasochłonną instalację całej europy która waży 2GB obojętnie jakiego producenta to wybiera poszczególne udostępnione przez producenta. Np: jak ktoś jeździ tylko po Polsce to mu wystarczy sama mapa na Polskę co zajmuje ok 200mb a nie 2GB cała Europa. I tak samo tyczy się krajów skandynawskich jeśli tylko ktoś się po tych rejonach porusza to wybierze taką mapę a nie całą Europę.

Do użytkownika końcowego zależy jaką mapę będzie posiadał w swoim urządzeniu do Nawigacji.

Przypomnę jeszcze raz wypowiedź którą już raz umieściłem na forum.

Wszelkie PNA (tzw. nawigatory w marketach czy reklamowane w gazetach motoryzacyjnych) oparte o mapy navteq oraz imagis czy emapa nie mają pełnego pokrycia polski. 99% to one mają ale siatki dróg - a siatka dróg to nic innego jak ulica bez nazwy na mapie. Na dzień dzisiejszy nie ma softu ani urządzenia , które miałoby pokrycie adresowe powyżej 55-60% a nazwy ulic (bez nr) około 65-70%. Spojrzcie: http://www.imagis.pl/mapycyfrowe/ obecnie imagis ma chyba największą bazę planów miast i sami piszą że jest to około 90% miejskiej ludności. Nie wiem jaki jest procent ludności miejskiej do wiejskiej ale skoro w Polsce Jest kilkadziesiąt tysięcy miejscowości (mam na myśli "wichury:, wioski, duże wsie, miasteczka, miasta, gminy, powiaty) to jeszcze sporo zostało do zrobienia
                              Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                              Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Kacza
                                Classic
                                • 2008
                                • 38

Zamieszczone przez zurcio
                                Do użytkownika końcowego zależy jaką mapę będzie posiadał w swoim urządzeniu do Nawigacji.
                                A tak naprawde jak bardzo aktualna jest mapa. Kazdy aktualizuje mapy na bierzaco, jeden lepiej a drugi gorzej.
                                Tom Tom daje Ci miesiac po zakupie na aktualizacje mapy do najnowszej wersji (mapy TeleAtlasu wiec to samo co Blaupunkt DX). Ja mam TT Go v4 i jest ok
                                Dla wszyskich GSP-owcow polecam stronke POI4AM

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

TeleAtlas - czyli TT, Blaupunkt DX i parę innych ma MZ słabe mapy naszego kraju. np. drugiego mostu w Płocku dalej nie ma - wystarczy zajrzeć na google maps - bo oni też mają mapy TA

na PL też polecam tylko AM

Komentarz

• zpluta
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1194

Przez jakiś czas testowałem MapęMap w wersji 5 na nawigacji GoClever ale w końcu jednak na stałe wróciłem do AutoMapy. Moim zdaniem (i wielu moich znajomych) na jazdę po Polsce to najlepszy wybór. Wg mnie warto za niego dać trochę pieniędzy na początek - teraz roczny abonament na aktualizację to jakieś 90 zł więc chyba raz na rok idzie wytrzymać. A w ciągu ostatniego roku program i mapy aktualizowałem już dobrych parę razy.

Mimo to jest w AutoMapie parę rzeczy, których nie rozumiem: np. jest numeracja budynków dla ok. 40-tysięcznego Oświęcimia, a nie ma dla Tarnowa, który ma dobrze ponad 120 tys. mieszkańców.

Po Europie (Niemcy, Francja, Hiszpania) jeździłem przy pomocy Destinatora 6. Nie jestem zachwycony tym programem ale parę razy uratował nas przed kompletnym zabłądzeniem. Są już nowsze wersje, być może lepsze.
                                    :

Komentarz

• Kordi
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 67

SuchyX - oczywiście, że nie ma pełnego pokrycia. Ale ja nie wymagam tego od nawigacji. Dla mnie jest to narzędzie, żebym spokojnie orientował się w terenie, nie przegapił zjazdu na autostradzie itp. Moim zdaniem trzeba też pamiętać, że nawigacja nie zwalnia od myślenia - bo zawsze mogą trafić się jakieś błędy w oprogramowaniu albo nie zdążą zaktualizować mapy.

W mojej wypowiedzi chodziło mi genralnie o to, że można albo wybrać markowy sprzęt z wgranymi mapami i cieszyć się z gwarancji i jakości sprzętu (drożej) albo włożyć trochę wysiłku i ryzyka i mieć porównywalny efekt (ale z pewną dawką niepewności, że "uwalisz" navi).

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://www.allegro.pl/item536013723_...oth_pozna.html a ten wynalazek?
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• norbi99
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 218

piotrek czytałem kiedys że są niczego sobie sam sie zastanawiałem nad zakupem

Komentarz

• czernobyl
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1276
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                            http://www.allegro.pl/item536013723_hit_nawigacja_gps_goclever_4384fm_bl uetooth_pozna.html a ten wynalazek?
                                            poczytaj sobie forum www.my-navia.pl - o wszelkich PNA, głównie tych tańszych

Komentarz

• Alen
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 65

Zamieszczone przez norbi99
                                              Moim zdaniem nie ma sensu wywalać tyle kasy na nawigację najlepszą opcją jest kupienie navi np. LARK 35,4 za jakies 280 zł, ściągnąć z neta bezinstlacyjną automape 5.3 wgrać na kartę SD i za małą kase masz świetną nawigację , a z tych 2 wybrał bym NAVROAD z automapą własnie
                                              Popieram kolegę
                                              Ja używam Larka 35,0 (cena podobna)
                                              Również jestem bardzo zadowolony
                                              ODRADZAM nawigację bez kieszeni SD
                                              Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

• ziutsane
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 2376

osobiscie uzywam tom tom go720 i szczerze polecam mam ta nawigacje z pelnym pakietem map (chyba) USA , Islandia , europa zachodnia i wschodnia plus cos tam jeszcze i tylko raz wyprowadzila mnie w pole zawsze dobrze wyznacza trase, szybko znajduje trase alternatywna, dosyc rozbudowana (jakies bajery typu bluetooth, mp3 i tego typu pierdoly ktorych raczej nigdy nie uzyje )
                                                Pozdr
                                                Radio: C90r+XDP210EQ
                                                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• voice
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 92

Panowie dodam, że ja używam nawigacji Garmin 310 delux i jest rewelka
                                                  ma mapę europy oraz osobną na Polskę, przełączają się miedzy sobą.
                                                  Z muzycznym pozdrowieniem
                                                  www.voice.osw.pl

Komentarz

Pracuję...